کد خبر: ۱۲۳۷۸
۳۰ آذر ۱۴۰۴ - ۱۶:۰۰
«شور» بازار خیابان سرخس

«شور» بازار خیابان سرخس

عده‌ای از کسبه خیابان سرخس روزشان را با الک‌کردن و آب و نمک‌زدن به خشکبار می‌گذرانند تا بزم دیگران را شیرین کنند. آنها کامشان را با شوری آجیل شیرین می‌کنندو سال‌هاست در این گوشه دنج با همین کار روزشان را به شب سنجاق می‌کنند.

چرخ زندگی باید بچرخد و روزگار به کام شود. برای عملی‌شدن این تعریف و این جمله هر‌کس کاری می‌کند تا روزگار شیرین شود. در این دنیای بزرگ، هر‌کس چرخ زندگی را یک‌جور می‌چرخاند. شاید کسی نداند عده‌ای همة روزشان را با الک‌کردن و آب و نمک‌زدن به خشکبار می‌گذرانند تا بزم دیگران را شیرین کنند.

آنها کامشان را با شوری آجیل شیرین می‌کنند و سال‌هاست در این گوشه دنج با همین کار روزشان را به شب سنجاق می‌کنند. آدم‌هایی که اعیاد و جشن‌ها را در ذهن دارند و می‌دانند ایرانی‌ها در روز‌هایی از سال، بساط آجیل‌خوری را در خانه راه می‌اندازند و هنوز که هنوز است شب‌های بلند و تاریک و سرد زمستان که می‌شود، جمع‌های کوچک خانوادگی خود را دارند و شب‌نشینی و بگو‌بخند‌های شیرین و گرم.

 

شب‌نشینی‌هایی یلدایی

نوروز و یلدا در بین ماه‌های سال، خاص و ویژه‌اند. شب‌های یلدا هنوز که هنوز است با شب‌نشینی آدم‌ها قوت دارد و مردمان این راسته تدارک این شب‌ها را می‌بینند. قاعده این راستة خیابان سرخس همیشه همین بوده است. از همان گذشته‌های دور که روستایی‌ها خشکبار می‌آوردند و اهالی خیابان کیسه‌کیسه و تن‌تن می‌خریدند و الک و نمک‌سودش می‌کردند و می‌گذاشتند بماند، تا همین حالا که باز هم روستایی‌هایی بازار این حجره را داغ نگه‌داشته‌اند.

این راسته از خیابان به‌خاطر آمد‌و‌شد روستایی‌ها خاص است. آدم‌های روستا فروش و دادوستدشان را می‌گذارند در همین راسته از خیابان بین حجره‌هایی که تا چندوقت قبل، آدم‌هایش با چرتکه، حساب‌و‌کتاب روزانه‌شان را می‌کردند و قدیمی و ناب بودند.

هنوز هم از آن آدم‌ها زیاد پیدا می‌شوند؛ پیرمرد‌هایی که می‌توانند کتاب‌کتاب از گذشته‌های شیرین خیابان حرف بزنند؛ از زمستان‌های دور و سرد که تا قد آدم، برف می‌آمده است.‌ می‌دانستم رسم این خیابان و آدم‌هایش، فروش آجیل و خشکبار است. آدم‌های الک‌به‌دست بسیاری دیده بودم که تخمه‌ها را الک می‌کردند تا برای نمک‌زدن آماده باشد. ورودی این خیابان تا وسط‌های آن، بوی آجیل و پسته می‌دهد؛ همچنین گردو‌های سبز و خشک و بی‌نمک یا نمک‌خورده.

 

این بازار شبیه دیگر بازار‌های تجاری نیست. کسبه این خیابان هم حجره‌داری می‌کنند و هم لا‌به‌لای آجیل‌های شور و الک‌کردن آنها نانشان را در‌می‌آورند

کیسه‌ها طعم نمک می‌گیرند

خیلی از صاحب‌حجره‌ها حال و حوصله حرف‌زدن ندارند و خیلی راحت و بی‌هیچ رو‌در‌بایستی آدم را رد می‌کنند؛ مثل حاج غلامحسین که می‌خواهد وقت کسبش را نگیریم. بعضی‌ها هم که جوان‌تر و خوش‌خلق‌وخو‌ترند، مصاحبه‌گریزند. دوست ندارند عکس و نامی از آنها باشد. تیموری لباس خاک‌گرفته‌اش را می‌تکاند و می‌گوید: اشکالی ندارد عکس از پشت سر باشد.‌

می‌گذارم بی‌هراس از لنز دوربین راحت کارش را دنبال کند. دو طرف مغازه کوچک او پر از کیسه‌های گردو و تخمه و پسته است. این نمای بیشتر حجره‌های این حوالی است که کیسه‌های روی هم تلنبار‌شده را یکی‌یکی طعم نمک می‌چشانند.

 

«شور» بازار خیابان سرخس

 

رگ‌های خونی بازار

تخمه‌ها و پسته‌ها مثل رگ‌های خونی این بازار کوچک و گرم و شور هستند. شمس‌الدین قیاسی می‌گوید: سرا‌های اصلی در مصلی هستند. آنها بخشی از نیاز مغازه‌هایشان را از این بازار‌ها می‌گیرند و نمک می‌زنند و شور می‌کنند و بعد هم با سود کم به فروش می‌رسانند.

بعضی از مشتری‌ها آجیل خام را بیشتر دوست دارند و از هرکدام، خامش را انتخاب می‌کنند؛ تخمه کدو و هندوانه و پسته...

معامله کیسه به کیسه

مرد میان‌سال یکی از حجره‌ها که تلخ‌رو‌تر است، بلند می‌گوید: کیلویی نداریم، دست نزن. موج صدا آن‌قدر بلند است که تا دورتر‌ها می‌رود. سکوت مرا که می‌بیند، آرام‌تر می‌شود. می‌گوید: اینجا حساب یک‌کیلو، دو‌کیلو نیست؛ معامله کیسه‌به‌کیسه است.

خیابان در قرق پیرمردهاست. قدم‌به‌قدم پیرمرد‌ها در آفتاب خیابان نشسته‌اند. مالکان اصلی دکان‌ها کم هستند. چراغ حجره‌ها و دکان را شاگرد مغازه‌ها روشن کرده‌اند. هم حجره‌داری می‌کنند و هم لا‌به‌لای آجیل‌های شور و با الک‌کردن آنها نانشان را در‌می‌آورند. این بازار شبیه دیگر بازار‌های تجاری نیست که در آن آلودگی صوتی باشد و ترافیک ماشین. از فضای نامطلوب بهداشتی هم خبری نیست.

حجره‌های چفت‌به‌چفت را جوان‌هایی می‌گردانند که شاگرد‌بازار بوده‌اند و آن‌قدر کار بلدند که یادگرفته‌اند چطور می‌شود یک جنس خوب را تحویل مشتری داد؛ جوان‌هایی که فوت‌و‌فن کار دستشان آمده است و می‌دانند هر‌جور تخمه را چطور آماده کنند که باب دندان آدم‌ها باشد و شب‌های زمستان که می‌رسد. دور هم‌نشینی‌هایشان را شیرین‌تر کنند.

 

* این گزارش در شماره ۱۳۰ شهرآرا محله منطقه ۵ مورخ ۸ دی ماه سال ۱۳۹۳ منتشر شده است.

کلمات کلیدی
آوا و نمــــــای شهر
03:04
03:44